Stopsley Day Centre, Luton

Client Stopsley Day Centre

Main Contractor Ashe

This unusual project entails the demolition of an existing barn and the construction of a two storey commercial building for rent. As the site has a rural setting the building has been designed to give the feel of a farm house. It will also be extensively landscaped in a rural area, whilst still having easy transport links. The new building is the first of 3-phases on the site and will have an array of modern built-in features including; traditional strip foundations, steel frame with MMC internal walls, timber cladding, natural knapped flint, masonry and timber clad walls, pitch slated roof and air-source heat pumps. Due to the new buildings location on the site a Klagester biodegradable waste water treatment plant was installed to handle effluent water disposal.

 

Amaravati Buddhist Monastery, Great Gaddesdon

Client Amaravati Buddhist Monastery

Main Contractor Jarvis Contracting

This single storey nursing facility (a Kuti), was built on the grounds of the Amaravati Buddhist Monastery to PassivHaus standards and houses a nurse to tend to the needs of up to two resident Monks.  A serenity path surrounds the new building which is used by the Monks when meditating and is made from resin bond material. The glazed entrance portico leads into a spacious lobby, opening into an impressive double height central atrium featuring green oak structural timbers and a fully glazed wall through into a sun/prayer room.  All internal frames are made of oak and Amtico flooring is laid throughout.  In the right wing are the Monks quarters, with interlinking bedroom and treatment room, traditional wooden sauna and separate shower room.  The left wing houses the nurse’s accommodation with ensuite and a control panel for the call system linked to the main monastery.  There is a separate kitchen and utility room, with stairs leading up to the plantroom. Environmental features include an external wall of 540mm, incorporating 300mm of high performance mineral wool insulation, triple glazed aluminium frame windows and doors, mechanical heat reclamation ventilation, underfloor heating, roof and ground insulation, and an air source heat pump.

 

South Bucks Hospice

Client South Bucks Hospice

Main Contractor Jarvis Contracting

This client embarked on an expansion plan that had a major impact on the local community, by bringing together their two existing facilities into one new state-of-the-art Community Hospice. The building has been styled to give a residential rather than a hospital ambience with subtle features such as white boxing added to all bathroom services, specialist coloured lighting was provided to the young person’s room, feature flushed LED lighting to communal areas and sliding stacking doors to the café and dining areas. The 3 storey structure has piled foundations, brick and block walls, pre-cast concrete floors, aluminium windows and doors, and a pitched tiled roof which was pre-cut and required skilled labour for its installation. A highly innovative chilled beam convection HVAC system was installed which required a lot more ducting than anticipated along with extra supporting steelwork.